Csak azért, mert rövidebbek a nappalok, senkinek sem lesz több ideje este

Bizonyára valami bukolikus-romantikus elképzelés maradéka, de a valósággal köszönő viszony-ban sincs az az elképzelés, hogy a hosszú téli esték beköszöntével van esélyünk nyugisabbra venni az életünket. Lehet, hogy száz éve még ez volt a helyzet, de nekem télen is negyed 7-kor csörög a vekker, a lányomat éppúgy este kell összeszednem a táncórájáról, és hiába sötétedik már 5-kor, vacsorafőzésre ilyenkor sem marad fél óránál több időm. Ha önök is így vannak ezzel, szerintem imádni fogják ezt a lapszámunkat.

Kezdjük mindjárt a karácsonnyal. Lássuk be: bőven elég stressz mindennel elkészülni – a csomagolástól a takarításig –, legalább az ünnepi menü frászától kíméljük meg magunkat, ha lehet. Mellékletünkben egy mindössze 90 perc alatt elkészíthető háromfogásos menü mellett (14. oldal) találnak egyszerű, mégis izgalmas rántotthal- és krumplisaláta-verziókat (22. oldal) is. Vagy ha éppen mégis valami újat próbálnának, de biztosra akarnak menni, készítsenek velünk lépésről lépésre szegedi halászlét (20. oldal) vagy burgundi marharagut (88. oldal). És ha elmúlnak az ünnepek, spóroljunk az amúgy is egyre fogyó energiáink-kal: ússzunk meg öt ínyenc vacsorát egyetlen bevásár-lással (50. oldal), vagy főzzünk egyszerűen finomat, egyetlen edényben (60. oldal).


Rendben, teljesen igazuk van, nézzünk egy kicsivel optimistább forgatókönyvet is. Van valamennyi időnk. Mondjuk pihenni, utazni, szépségápolással foglalkozni. Ezúttal az ország egyik legszebb szegletét, az Őrséget térképezzük fel (azok a sajtok, azok az olajak! – a 158. oldaltól részletezzük is), de fél szemmel melegebb vidékek felé kacsintunk, és összeszedjük, merrefelé lehet menekülőre fogni, ha nem bírjuk tovább napfény nélkül (166. oldal). Ha viszont itt a tél, és fázni kell, legalább megvizsgálunk közelebbről néhány lézeres beavatkozást, amelyek nemcsak fiatalítanak, de számos problémát hatékonyan orvosolnak is (146. oldal). És ha már fiatalság: többeket is kifaggattunk, mégis mit üzennének a 16 éves kori önmaguknak. Szegény kamaszok, kapnak hideget-meleget, de a sok dorgálás mellé jut azért biztatás, simogatás is bőséggel, olvassák csak el (180. oldal).


A lényeg, hogy ne essenek kétségbe, rengeteg időnk van még karácsonyig, jó recepteknek és hasznos tanácsoknak sem vagyunk híján, úgyhogy a legjobbakat kívánom önöknek:

nyugodt ünnepeket és boldog új évet!

Végre megjelent az új szakácskönyv!

A Gyors konyha című kötetbe az utóbbi évek kedvenc receptjeit gyűjtöttem, de kizárólag azokat, amelyek 10, 20, 30, de maximum 45 perc alatt megvannak. Előételből, remek főételből vagy izgalmas desszertből is találnak benne sok-sok ötletet – bízom benne, hogy sikerül feldobni velük egy-egy vendégséget vagy sietős hétköznapot.

Hozzászólások
HÍRLEVÉL
Büntetlen finomságok
Szavazás
Hány adag ételt főzöl általában egyszerre?
4 emberre
6 emberre
még többre
csak magamra
kettőnkre
Szavazok
Partnereink